Meråker bygdemuseum, eller Pulden bygdemuseum som det egentlig heter, er et utendørs friluftsmuseum som ligger like utenfor Meråker sentrum. Museumet består av en rekke bygninger, som alle forteller en historie om hvordan livet var i dette området for over hundre år siden. Flere av bygningene har gjennomgått omfattende restaureringsarbeid opp gjennom årene, men mye av det gamle har blitt bevart og fremstår i dag akkurat slik det var i gamle dager. Pulden Bygdemuseum eies av Meråker Musea, som er en organisasjon som driver flere av museumene i Meråker-området, blant annet Hytteskrivergården, Meråker Industrimuseum og Pulden Bygdemuseum. Sammen med Meråker Historielag, står de for restaurering og den daglige driften av denne samlingen av museer.

Om Meråker Musea og Meråker historielag

Meråker Musea ble stiftet i 1950 av en samling lokale mennesker som hadde et ønske om å bevare  gamle bygninger rundt om i Meråker-området. Disse bygningene fortalte en historie om hvordan livet hadde vært i den lille kommunen i over hundre år, og det var viktig å kunne bevare denne historien. Pulden gård stod der og råtnet, og det ville de gjøre noe med. Etter mange år med omfattende arbeid hadde gården fått et nytt liv, og dette ville de i Meråker Musea vise frem til alle i lokalområdet. Responsen ble større enn de hadde forventet og ikke lenge etter kom det tilreisende fra både Norge og utlandet til Pulden. Da de i Meråker Musea hadde andre prosjekter å forkusere på, kom Meråker Historielag på banen. Historielaget besto av en rekke lokalkjente som var spesielt interessert i lokalhistorie, og med deres kunnskap og interesse inngikk de samarbeid med Meråker Musea om å ta over den daglige driften av Pulden Bygdemuseum. Meråker Historielag ble stiftet i 1965 og har siden den gang gitt ut hele 17 bøker om lokalhistorie.

Om Pulden Bygdemuseum

Pulden bygdemuseum er et kulturhistorisk friluftsmuseum som består av 12 bygninger og over 3000 gjenstander. Museumet ble opprettet i 1950 og museumet er bygget rundt gården Pulden. Pulden Bygdemuseum ligger fantastisk til i lia på nordsiden av dalen i Meråker, kun 10 minutters gange fra togstasjonen, og her formidles det en rik historie fra 1700-tallet og frem til i dag. Husmannsplassen består blant annet av 12 historiske bygninger som alle forteller om hvordan livet i Meråker har utartet seg opp gjennom århundrene. Blant de finner man ei smie som du finner like ved velkomstportalen. Bygningen er egentlig en gammel skogskoie, men den er restaurert som smie. Dersom du skal besøke Pulden bygdemuseum, bør du ikke gå glipp av sommerfjøsene. Den lille bygningen blir av mange ofte oversett, men det knytter seg en helt egen historie til nettopp sommerfjøsene; I sin tid var akkurat dette sommerfjøset barndomsbolig for en av bygdas mest aktede menn – Anton Pynten. En annen del man så absolutt ikke bør gå glipp av, er gravhaugen nedenfor gården. Den er på hele 150 meter i diameter og er den eneste gravhaugen i området som man kan spore helt tilbake til jernalderen.

Åpningstider og adkomst

Pulden Bygdemuseum ligger kun 10 minutters gange fra togstasjonen i Meråker. Dersom du kommer kjørende med bil, finner du museet ca. 2 kilometer fra sentrum. Det er merket avkjøring fra E14, og det er avkjøring fra Stasjonsveien mot Kurbadet. Kjør ca. 1 kilometer videre fra Kurbadet.

Museumet er åpent hver søndag i sommerhalvåret, fra 15 Juni til 7. September, fra kl. 14.00 til kl. 18.00. Utenfor vanlig åpningstid er det mulig å booke omvisning for større grupper eller skoleklasser. Dersom du ønsker privat omvisning, kan du ta kontakt med Meråker Musea eller Meråker Historielag direkte.